the final cobain verdens gang coffee table scoop vm i kulturklyschor demonstrera dig vackra vägar han är där uppe bullybompa var har han varit? a new angle on Stig puff i dungen in your pocket? vi klämmer på dennis-paketet varför är de så allvarliga? förstasidan
the Asshole Camper anthem, by DJ Speed-OPå väg. Du är på väg. Du vill hoppa på flaket, följa med till andra sidan kontinenten och se landet flasha förbi i ögonvrån – majsfältens prakt som smetar sig nostalgiskt mot traktorer, lador och bourbon och vackra flickor med rågblont hår som drömmer om en kärnvapenfri framtid med fri kärlek utan fascism – medan du febrilt knackar ned dina dikter om världen, vreden och dina vänner på en gammal rese-Remington som du köpt använd för 4 dollar och en ring som du fick i examenspresent. Du vill hitta den där känslan av att vara på väg framåt men du är egentligen bara på väg tillbaka, tillbaka till en tidsålder som du aldrig kan mytologisera nog där hipsters med änglaansikten – ansikten i spunnet guld och diamantdamm – möter dig vid parkeringsplatsen och drar dig med sig genom gatorna på jakt efter en fix eller en tallrik ägg med skinka och de håller om dig när ni sitter på gräset till morgonsljuset skrämmer bort eldflugorna och daggen gör huden på dina armar knottrig och det för länge sedan inte finns kvar något att röka. Du vill köpa alla dina böcker ur Ferlingettis egen hand på City Lights Bookstore och knöla ned dem i fickan på din arméparkas bredvid dina egna anteckningar så du känner hur dina ord blandas med deras och hur glöden bränner mot din magra, sandblästrade kropp som du kyler med iskallt vin som du stulit på bensinmacken medan du söker äktheten i de dåliga gatorna med neonljus som ropar på SEX; i minnet av skratten som gömmer sig i skuggan av de nedlagda bergochdalbanorna av trä; i den trasiga popcornmaskinen på piren som sakta faller i bitar och upplöses i havet. Du cirklar runt artefakter som de sista kvardröjande påminnelserna om allt som borde varit men som egentligen aldrig var och du talar ändlöst om ränseln som glömdes i en buske under en Vietnam-manifestation i New York innan du hittade den i en liten affär i Baltimore med ett litet meddelande kvarglömt i ett gömt veck med planer på ett kärleksmöte på ett café – blev det någonsin av, träffade han någonsin henne igen, gifte de sig och fick barn, skickades han till slut till kriget? – och om dina manchesterbyxor som överlevt generationers smuts och slitage och modenycker och det finns alltid plats för en Sonnevi-bok till i de töjda fickorna och om din skrynkliga sandfärgade bohemskjorta som är det enda plagg man egentligen alltid behövt. Och mest av allt söker du drömmen om att det finns människor att älska och bevara hela sitt liv och att inget någonsin mer ska behöva övergå i bitterhet, nostalgi eller slentrian.

En våg av bohemian rhapsody sköljer dig framför sig genom våren i ett kallt land långt bort där du är på väg, du är också på väg, men du är på väg tillbaka. På väg tillbaka till en tid som du aldrig kan mytologisera nog där hipsters med änglaansikten drar sig genom gatorna på väg mot en fix men där kärleken, solidariteten och dikten levde. Verkligen levde.

text: Mårten Schultz
foto: Rikard Westman© Copyright 2003 Asshole Camper Worldwide Study Circle